Jakthund-awareness måned
1 Den viktige treningen
Nå har de første jegerene begynt med høstjakt og flere vil følge.
Enten det er fuglejakt, harejakt, hjorte- eller elgjakt så betyr dette en arbeidsom tid for hundene.
Så hvorfor skal du trene hunden din?
Jo, fordi hunden skal være fysisk og mentalt i stand til å kunne håndtere ytre og indre påkjenninger.
Har du tekt på hvor mye de egentlig løper i løpet av en jaktdag, en jaktuke elle en hel sesong? Du vil bli overrasket. Jakthunder er hardt arbeidende dyr og de trenger trening deretter. Kall dem gjerne for toppidrettsutøvere.
Men tenk, det er fortsatt veldig mange jakthunder som rett og slett er så utrente at de ligger rett ut etter første dag på jakt?
Det er også for mange som pådrar seg en liten skade som har store konsekvenser fordi hunden er kanskje utholden, men den mangler rett og slett styrke. Her snakker jeg spesielt om godt trent kynetisk muskulatur (altså kjernemuskulatur) og om kroppskontroll.
Og hvor mange hunder går seg rett og slett tom under jakta? Det finnes et ordtak som beskriver dette veldig godt: hodet jobber på spreng, men «kjøttet er svak».
Det er dessverre fortsatt for mange utrente hunder ute i jaktfeltet!
Tenk også litt over lengre tid. Jakta består ikke bare av et par jaktdager, den består av en sesong, og du vil sikkert ha med hunden i flere sesonger, vil du ikke det? Og en ting som du ikke må glemme: Hunden blir også eldre!
Et godt treningsgrunnlag er en utrolig viktig basis for at hunden er sterk nok til å bli med på jakta som gamling. Altså at den er mest mulig fri for slitasjeskader, stivhet, overbelastningsskader osv.
Og dette grunnlaget skaper du mens hunden er ung og voksen deretter.
Det er viktig å være bevisst på det så din hund ikke passerer 8 eller 9 år og går stiv som en krakk.
Et godt råd er å få en god sjekk av hundens muskel- og skjelettsystem jevnlig, og så klart behandling av det som måtte ha dukket opp. Nå behøver du som hundeeier ikke la hunden sjekke stadig vekk, men i god tid før treningen begynner. Selv om du er flink til å trene hunden godt før jaktsesongen er du da også sikker på at du trener en hund som er fri for spenninger, overbelastninger, kompenseringer i kroppen, fri for blokader/låsninger og andre småskavanker.
Hunden kan forresten funke fint med en blokade, la oss si i korsryggen. Men når du tenker på terrenget hunden jobber i, altså ofte mykt og veldig ujevnt underlag, så betyr denne blokaden også mye kompensering, bruk av andre muskler/muskelgrupper som ikke er ment til å ta denne jobben over tid. Resultatet kan bli at hunden får større skade, kanskje betennelse i sene eller ledd. Tenker vi videre så følger det evt et besøk hos veterinær fordi hunden har smerter. Det meste kunne du lett ha unngått i det fysio-/rehabterapeuten fikk løst opp i blokaden på forhånd.
Jeg har vært borte hos blant annet en hund som hadde så store smerter i ryggen at den bet rundt seg hver gang noen ville nærme seg hunden. Er hunden og konsekvensene store nok er antagelig veien til avlivning kort. Vel, tilbake til hunden i dette tilfelle: osteopatisk og deretter fysiobehandling gjorde susen. Hunden er i beste velgående og er kjempeglad i folk igjen.
Ser du ringvirkningen en liten blokade i muskel/skjelettsystem kan ha?
(Blogginnlegget fortsetter under bildet!)
Tilbake til treningen:
Hvor lenge treningssesongen varer er helt avhengig av hvordan selveste jaktsesongen din varer. Men husk, jo kortere jaktsesong jo mer intensiv vil du antagelig utnytte den.
Jeg kan komme med noen tall fra tekkhundmiljøet: Kennel Vasetmutten som kjører altså langdistanseløp med renrasete Alaskan Malamute gikk Finnmarksløpet på noe over 50mil. Det er et løp som varer sånn 5 dager fra start til mål. Løpet er i begynnelsen av mars. Treningssesongen begynner i august året før. Innen forberedelsestiden blir det tilbakelagt ca. 400 (!) treningsmil. Så kommer konkurranseløpet i mars, og deretter nedtrappingen i 3mnd. Ganske så imponerende! Se på tallene og la det synke litt. Man kan bli litt blek, eller hva?
Tilbake til jakthund.
Hvordan skal nå treningen egentlig se ut? Treningen skal være variert. Se lista for hva du skal huske på å trene:
- Utholdenhet så klart -tren i variert terreng for at sansereseptorene kjenner på ulik materiale og trenes opp deretter. Utholdenhet kan for eksempel trenes med lengre turer, sykling, jogging, m.fl. Til tross for båndtvang kan du trene mye variert. Altså: ingen unnskyldninger!
- Tren hundens kjernemuskulatur! Her lager du basis for god bevegelse, styrke og kontroll i bl.a. muskler og ledd i bakparten, ryggen osv.
- Tren styrke, ikke bare i kjernemuskulaturen! Styrkeøvelser er lette å få til, hjemme og ute i terrenget. Viktig å trene bevisst. Her får du bl.a. trene opp frampartskontroll, bakpartslokomosjon. Styrke i muskler og ledd hjelper også til gode, kontrollerte, smidige og raske bevegelser, pluss at leddene virker som støtdempere.
Tren altså variert og på variert underlag. En hund som skal jobbe mye i ulendt terreng funker best når den også er trent og bygget opp til akkurat det.
(blogginnlegget fortsetter under bildet!)
Sammendrag!
- La hundens muskel-/skjelettsystem sjekke av en fysio/rehabterapeut så du starter med en hund inn i trening og jaktsesong som er fri for spenninger, blokader/låsninger, stivheter m.m.
- Tren varierte øvelser i variert terreng
- Husk alltid å tilpasse både trening og jakt etter hundens evner. Husk hvilepauser.
Hvordan å trene styrke og koordinasjon med hunden?
Styrke- og koordinasjonsøvelser er svært individuelle og bør tilrettelegges for hunden. Det finnes mange videoer på nettet om hvordan en kan trene balanse og styrke. Min filosofi er å ikke vise øvelser på videosnutt her på nettet, det fordi jeg MÅ kunne kvalitetssikre rett øvelse til rett hund. For at du og din hund får kunne lære tilrettelagte øvelser er du hjertelig velkommen til å komme til klinikken på styrketime (body-awareness-time). Her ser vi på din hunds utgangspunkt og forutsetninger, og går gjennom mange øvelser og ikke minst varierte treningsmulighter. I tillegg får du mye inspirasjon, mange øvelser, tips og triks, mye rådgivning. Det er mye for pengene altså!
Treningstimen for hunden din bestiller du enkelt vå ta kontakt på telefon 48143630 eller post@valdres-dyrefysioterapi.no
Hunden er trent, dere skal ut på jakt. Hva skal du huske på når du starter jaktturen med hunden din? Dette får du lese om i neste blogginnlegg!