Jakthund awareness måned
3 Typiske skader hos jakthund
I dag tenkte jeg å belyse noen av de mest typiske skadene en jakthund kan komme ut for, og hva du selv kan gjøre for å unngå skade hos hunden din. Nå er det ikke alle skader som kan unngås, det hadde bare vært for godt til å være sant. Men en del skader kan du faktisk forebygge.
Når jeg snakker om skader hos jakthund nå så tenker jeg i første omgang på fysiske og ofte godt synlige skader. Her får du en liten oversikt over skade, symptomer, hva du kan gjøre for å unngå skaden og hva du kan gjøre når hunden har vært så uheldig og skadet seg.
La oss begynne med en klassiker:
Muskelstrekk
Dette er faktisk en av de mest vanlige skader en hund kan komme ut for. Det som skjer er at muskelen plutselig blir strekt lengre enn den har evnen for.
Viktig å tenke på:
En muskelstrekk skjer ofte under selveste aktiviteten (som jakt altså), men gjerne også etter turen når hunden ta kraftig sats for å hoppe inn i bilen. Pga. et veldig høyt adrenalinnivå hos hunder i arbeid så vil du som regel ikke se noe til skaden med det første. Når adrenalinet synker på passe normalt nivå synker også smerteterskelen. Det er nå hunden vil vise tydelig tegn for smerte og skaden blir synlig for deg som hundeeier. Det kan være etter en del timer, eller det kan være først etter at hunden har hvilt og sovet en natt.
Årsak til et muskelstrekk
Hunden kan ha kommet ut for en plutselig uventet belastning som
- å ha sprintet i vei uten tilstrekkelig oppvarming (les mer om trening her og om oppvarming her)
- å ha trøkket feil
- å ha sklidd bort med en labb/beinet
- å ha kommet på en stein
- å ha blitt hengende fast med en labb eller annen kroppsdel i krattet
- å ha skiftet plutselig retningen
- en kraftfull stopp
- fall
Altså kort sagt alle plutselige og uventede bevegelses- eller belastningsendringer kan føre til en muskelstrekk.
Hva er tegn for en muskelstrekk?
- tydelig tegn for smerte
- halting
- hunden belaster plutselig ikke beinet sitt
- hunden viser feilstilling som for eks. i nakke, rygg, understilt bakpart
- bøyd i ryggen, enten opp eller til sides
- går på tre bein
- hunden vil ikke reise seg
- hunden kompenserer kroppsvekten
- adferdsendring
- stedet kjennes varmt, hardt, er evt. fylt med væske, hoven
- m.m.
Gjengangere for muskelstrekk er i lår, legg, rygg, lysken, frambein, skuldermuskulatur. Men stort sett kan alle skjelettmuskler komme ut for å bli overstrukket.
Hvordan unngå muskelstrekk?
Selv om det ikke alltid er mulig å unngå muskelstrekk kan hundens kropp ta imot belastningen på en mye bedre måte når den er både godt trent (les innlegget om trening av jakthund her) og når kroppen er godt oppvarmet før turen/nedvarmet etter turen (les om opp-/nedvarming her).
Hva gjør jeg når hunden har kommet ut for muskelstrekk?
Hold hunden i ro. Avhengig av graden til en muskelstrekk skal hunden bevege seg etter evnen. Som regel vil hunden holde seg i ro helt av seg selv. Men den skal ha muligheten å bevege seg/prøve å gå om den ønsker. Kjenner du en tydlig hevelse kan du prøve å legge en kaldkompress på.
En lettere muskelstrekk gjenkjennes ved at hunden vil bevege seg, men vil avlaste stedet som er overstrukket så mye som mulig. I løpet av de neste 24 timer ser man gjerne hvor reisen går hen, altså om hunden vil belaste stedet som er overstrukket oftere og om den vil gå/prøve gå. Om du ikke ser positiv forandring innen et døgn trenger hunden behandling! Her gjelder det: er du usikker eller i tvil: ring en dyktig fysio/rehabterapeut eller veterinær for å få avklaring. Det er viktig å konsultere veterinær eller fysio/rehabterapeut for å få komme til bunns til graden til muskelstrekk og sette i gang behandlingen. Hvorfor? Jo det er lett forklart: en skikkelig muskelstrekk kan være mye mer smertefull enn et lett brudd. Muskelstrekk skal tas på alvor! Hunden kan IKKE fortsette jakten før muskelen er helt frisk igjen. Om hunden fortsetter aktiviteten så er faren stor for å risikere en komplett avreven muskel! En skikkelig muskelstrekk bør behandles ved et godt smertemanagement i akuttfasen og samtidig fysioterapeutisk for å gjenopprette muskelens elastisitet og styrke.
(blogginnlegget fortsetter under bildet)
Avreven muskelfiber/avreven muskel
Avreven muskelfiber eller helt avreven muskel kan være resultat av en forhistorie i muskelen som for eksempel muskelstrekk eller feil- eller overbelastning. Årsak kan også være slag, fall, spark, andre ulykker.
Hva er tegn for avrevne muskelfibre eller en hel avreven muskel?
- tydelig tegn for smerte
- halting
- kroppsdelen for eks. låret kan ikke beveges, muskulaturens funksjon er nedsatt
- hunden belaster plutselig ikke beinet sitt
- går på tre bein
- hunden vil ikke reise seg
- hunden kompenserer kroppsvekten
- adferdsendring
- stedet kjennes varmt, hardt, evt. fylt med væske, hoven
- delvis godt synlig blodødem
Hvordan unngå avreven muskelfiber/muskelbunt?
Som hos muskelstrekk er en veltrent kropp og alltid god oppvarming/nedvarming en svært god basis for å unngå skade. Derimot kan en aldri utelukke at det oppstår skade.
Hva gjør jeg når hunden har kommet ut for avreven muskelfiber/hel muskel?
Hunden kan ikke fortsette aktiviteten og bør holdes i ro, men den bør kunne bevege seg. I akuttfasen kan en kald kompress virke lindrende. Kjenn på hundens reaksjon på den.
Ta kontakt med en dyktig fysio/rehabterapeut eller veterinær for utredning. Det blir muligens nødvendig med smertemanagement bestående av smertestillende medisiner/fysioterapeutisk smertemanagement. Etter den mest akutte fasen er det viktig med fysikalsk behandling. Det fordi under helbredelsesprosessen vil det danne seg arrvev. Arrvev vil senere danne en blokade i selveste muskelens bevegelsesmønster. Dette MÅ unngås.
Hunden kan bevege seg etter evner, må eventuell støttes. Ta kontakt med Valdres Dyrefysioterapi for tips angående brukbare hjelpemidler for å støtte hunden.
Forstuing
Forstuing skjer ofte ved fall, slag, crash med en annen hund, et tre, stubbe eller lignende, eller plutselig endring av løpsretning m.m. Forstuing skyldes at ledd blir vridd eller strukket mer enn det det tåler. Leddbåndene tøyes, noen ganger kan det oppstå små rifter og blødninger. Ofte skjer forstuinger i håndledd (frambein) eller hasledd (bakbein).
Hva kan være tegn for forstuing?
- halting
- hunden belaster plutselig ikke beinet sitt
- går på tre bein
- hunden vil ikke reise seg
- hunden bruker beinet med forstuet ledd kun som støtte, klarer ikke belaste beinet
- hunden kompenserer kroppsvekten
- tydelig tegn for smerte
- adferdsendring
- hoven ledd
- delvis godt synlig blodødem
Kan forstuing unngås?
Også her vil en trent og oppvarmet kropp kunne fange opp mye og dermed minske videre skade i vevet. Men ulykker skjer dessverre med en hund i farta og kan ikke alltid unngås.
Hva gjør jeg når hunden har kommet ut for forstuing?
Hold hunden i ro. Det er muligens nødvendig med veterinærmedisinsk/fysioterapeutisk smertemanagement ved hjelp av medisiner. Etter den mest akutte fasen er fysikalsk behandling å anbefale. Innen fysioterapien vil videre smertestillende behandling ved hjelp av ifrarødtlysterapi, laserfrekvenser, bevegelsesterapi hjelpe hunden å komme raskt til hektene igjen.
OBS! Hunden kan ikke brukes videre i denne jaktsesongen. Skaden må leges helt. Konsekvensen av å likevel ta med hunden på jakttur kan være helt avrevne leddbånd eller sener.
Kontusjon
Kontusjon er resultat av direkte slag, fall eller spark rett på en muskel.
Hva kan være tegn for kontusjon?
- blodødem
- hoven muskel
- hunden får ikke belaste stedet der kontusjonen inntraff
- muskelen kjennes varm
- svært ømt ved berøring
- hunden vil/kan ikke reise seg avhengig av hvor kontusjonen inntraff
- adferdsendring
Hvordan unngå kontusjon?
Kontusjon er en skade som inntreffer ganske akutt. Det kan dreie seg om fallulykker, slag eller spark av byttedyret eller lignende. Også her er det som hos andre muskelskader: en veltrent muskel vil alltid kunne fange opp en god del, avhengig av årsaken så klart. En gjenganger hos elghunder er spark fra elg. Ved spark fra elg er det som regel hunden som har dårligere kort. Her kan en kontusjon være det heldige utfallet av sammentreffet imellom jakthund og elg.
Hva gjør du når hunden fikk seg en skikkelig smell og kontusjonsskade?
Hunden kan ikke brukes til jakt før skaden har leget seg. Fortsetter hunden jakten så er veien til akutt muskelskade som avrevet muskelfiber eller avrevet muskelbunt kort. Dvs. at rehabiliteringen vil kreve mye tid og tålmodighet.
(blogginnlegget fortsetter under bildet)
Generell overbelastning
Dette er faktisk ganske vanlig tilstand hos arbeidende hunder.
Hva kan være tegn for generell overbelastning?
- hunden er stiv og støl
- har problemer ved å reise seg etter å ha ligget og hvilt en stund
- lite matlyst
- trøtthet
- slapphet
- uinteressert i å bli med på tur
- mulig hovne ledd, slitne muskler
Hvordan unngå overbelastningstilstander?
Hunden skal være godt trent i utgangspunktet. I tillegg skal den varmes godt opp før turen og nedvarmes etter turen.
Hunden må ha tilstrekkelig og tilpasset med næring, både i treningsfasen, før jaktturen, også under selveste jaktturen og etter turen. Næring betyr tilpasset fòring og ikke minst: nok med væske i kroppen.
Pass på å gi hunden godt med hvilepauser. Spesielt litt ut i jaktsesongen er det viktig å ta godt vare på hunden.
Hva hvis hunden ikke virker klar for tur?
Ved mistanke om at hunden din ikke virker frisk nok til jakt så ikke ta noen sjanser. Er ikke hunden klar for jakt så er den ikke det! Ta den heller med på en rusletur.
Slitne muskler eller et ledd trenger hvile og behandling. Fysioterapien har flere effektive behandlingsmuligheter på lur. I visse tilfeller må hunden henvises til veterinær. Valdres Dyrefysioterapi har et godt samarbeid med veterinærer i området.
Få en avklaring FØR du drar ut på tur igjen.
(blogginnlegget fortsetter under bildet)
Dette var kort beskrevet de mest vanlige fysiske blødvevs- og skjelettskader som kan oppstå hos jakthund. Vi skal ikke glemme andre skader som jakthunden kan komme ut for under jakt som krever behandling av veterinær i første ledd og fysioterapeutisk behandling deretter. Det kan være:
- fraktur/bruddskade
- avreven sene/ avrevne leddbånd
- korsbåndskade
- patellaluksasjon
- stikkskade
- skuddskade
Her er som sagt utredning og behandling hos veterinær uunngåelig. Deretter er det viktig med opptrening for å igjen oppnå muskelens, senens, skjelettets bevegelighet, belastning og styrke.
Så mye om de godt synlige skader. Hva med skader som ikke medfører en halt labb eller et hovent ledd som problemsone? Hva om hele hunden virker i ulage? Jeg skal nevne disse tilstander kort her:
Har du hørt om disse tilstander hos jakthunden?
Compartment syndrome
Det er en tilstand som kan oppstod i hundens muskel. Trenger akuttbehandling/evt. kirugisk inngrep hos veterinær. Symptomer: hunden kommer inn etter å ha jaktet hardt i flere timer, er trøtt, slapp, halt, muskelen hovner kraftig opp. Noen hunder kan også prøve å gjemme seg, grave seg ned. Noen ganger kan muskelen blir så hoven at sirkulasjonen kommer til stillstand og muskelfibrene dør. Ubehandlet kan tilstanden føre til såkalt gråhundshalthet. Muskelfibrene/muskelen er døde og blir erstattet av arrvev. Muskelen har mistet sin funksjon. Hunden vil fungere, men ikke som hardt arbeidende hund. Kontinuerlig fysikalsk behandling kreves for at musklene som egentlig er hjelpemuskler til den muskelen som utførte bevegelsen blir smidige og fri for overbelastningskader.
Compartment syndrome i en muskel er resultat av overbelastning, mulig forhistorie i muskelvevet, mangel på trening, feilernæring, mangel på hvile, m.m.
Hypoglycemi
Det betyr glucosemangel og oppstår når glucoseverdien er plutselig under 50mg/dl i blodet. Symptomer: Kommer inn apatisk, nervøs, rister seg ofte, snubler mye, virker forvirret. Oppstår hypoglycemi under jakt, så må du få sukker inni hunden på en eller annen måte. Honning eller cola kan fint brukes. Ubehandlet kan hunden miste bevisstheten, falle i koma og i verste fall dø.
Rhabdomyelose
Dette er en tilstand der skjelettmuskler brytes raskt ned som følge av muskelskader. Slike skader på muskler kan være av fysisk, kjemisk eller biologisk karakter. Dette er en akuttilstand som må behandles av veterinær så fort som mulig. Muskelceller brytes ned, og med cellene også proteinet myoglobin. Myoglobin er skadelig for nyrene og kan føre til nyresvikt. Symptomer: milde symptomer kan være bevisshetsforandring, forvirring, ømme muskler (hunden «sier ifra» ved berøring), oppkast, brun misfarget urin. En klassisk årsak for rhabdomyelose er overdreven anstrengelse. Ved tegn for rhabdomyelose må hunden stoppes for all videre aktivitet. Om den virker varm i kroppen prøv å kjøle den ned. Avklaring hos veterinær er uunngåelig. Avhengig av graden til rhabdomyelosen så må hunden eventuelt få næring, væske, evt. smertestillende intravenøst. For å unngå tilstanden er det viktig at du som jeger har hunden trent til aktiviteten den skal utføre, gir hunden tilstrekkelig med hvilepauser under jakta, gi den godt med næring, og at du følger godt med på om hunden på en eller annen måte viser forbelastninger, altså om den har muskelskader, blodødemer eller lignende i forveien.
Så skal det også kort nevnes:
Slitasjeskader/kompenseringskader
Dette er tilstander som gjerne sniker seg over tid inn i hundens kropp. Her er en jevnlig fysioterapeutisk behandling å anbefale for å opprettholde god livskvalitet hos hunden.
Det er ikke sjelden at hundeeiere kommer til klinikken med eldre jakthunder som har slitne muskler og ledd. Vel, her må vi så klart kjenne på om tilstanden er ren aldersbetinget eller om det kunne ha vært unngått ved tidlig skadeforebyggende tiltak. Men selv hunder som er kommet opp i årene kan funke fint ved regelmessig fysikalsk behandling. (Eget blogginnlegg om eldre jakthunder følger senere i denne jakthund-serien).
Sammendrag:
Mange muskelskader kan unngås eller minskes i utfallet ved
- å ha et tidlig, tilpasset og variert treningsopplegg til jakthunden lenge før jakta begynner
- god oppvarming før jaktturen
- nedvarming etter jaktturen
- god og tilpasset ernæring
- et godt jaktopplegg som innebærer arbeids- og godt med hvilefaser
Dessverre kan hunden komme ut for å skade seg likevel. Da gjelder det å være klar over hva som bør gjøres. Hunden bør umiddelbart tas ut av jakten. Avhengig av skaden/skadeomfang skal veterinær eller fysio/rehabterapeut kontaktes.
Til slutt må vi jo få opp humøret noen hakk: la oss også snakke om et «best case»-scenario. Det må vi jo ikke glemme, sant?
Hunden er trent, sprek og klarer seg utmerket på jaktturene. Etter jaktturen, når hunden har roet seg, kan du gjerne sette deg ned med den og stryke den lett over pelsen. Stryk over nakke, rygg, langs beina, potene, bringa, buken. Ikke masser, bare stryk. Enkelt og greit. Ved denne svært enkle øvelsen for du på den ene siden en fin kvalitetstid sammen med hunden, og på den andre siden får du også en pekepinn på om hunden er hoven et sted, om et sted på kroppen kjennes påfallende varmere/kaldere (for eksempel ledd) eller om hunden uttrykker tegn for ømhet eller til og med smerte. Husk på at hunden trenger hvile, den vil selvfølgelig være også støl etter en lang dag ute i feltet. Så ikke overdriv denne øvelsen og la hunden heller hvile. Kjenner du derimot noe unormalt, hevelser, blodødem eller annet rart så ta kontakt!
Husk: er du selv trøtt, sliten, har dårlig tid, er i dårlig humør, sulten osv.? Ikke rør hunden! Altså ikke stryk eller gjør slike ting. Det fordi da er du selv i en anspent tilstand. Hendene, fingrene, pusten, stemningen din vil leses av hunden som en åpen bok. Ta deg eller mat og hvil selv.
God jakt!
For å kontakte Valdres Dyrefysioterapi bruk direktemelding eller ring 48143630.
I neste innlegg skal vi se litt på ernæring av jakthunder.