Jakthund awareness måned
5 Med seniorhunden på jakt
Femte og siste del i denne bloggserien rundt jakthund skal handle om seniorjakthunden.
Jeg elsker å snakke om dette temaet, for eldre hunder er så kloke, så egenrådige, så sjarmerende. De vet hva de vil… og hva de ikke vil ?
For en del år siden skrev jeg til og med en studiearbeid om fysikalsk behandling for hunder og katter som geriatriske pasienter frem til den siste reis. Et utrolig givende tema, for under praksisen møtte jeg så forskjellige individer med hver sin historie og fysisk utfordring. Derfor må det også bli tema her i jakthundserien.
Når er hunden egentlig gammel?
Hm, tro det eller ei, men det finnes ingen fasit her. Å bestemme når hunden er blitt gammel skjer som oftest etter faktorer som rase og alder i år. Men også genetiske faktorer, miljø og bruksegenskaper spiller med inn her. Èn ting er veldig viktig å nevne: prosessen «å aldre» er ingen sykdom. Det er en del av kroppens naturlige utvikling.
Hva skjer i kroppen når hunden blir eldre?
Det å bli eldre er en utrolig kompleks prosess som har innflytelse på stoffskifte, immunsystemet osv. Kort sagt, det skjer veldig mange forandringer i kroppen. Og det som er litt vrient: forandringer skjer over et lengre tidsrom. De sniker seg altså inn i våre hunders liv at vi nesten ikke legger merke til det. I hvert fall ikke med en gang.
Og akkurat dèt skjer oftest når det gjelder hundens muskel- og skjelettsystem.
Husker du del 1 «Den viktige treningen» i min bloggserie der jeg fortalte om å ta en jevnlig sjekk av hundens muskel- og skjelettsystem? Oh yes, jeg tenker ofte at det må jo høres ganske masete ut. Hvorfor skulle du ta en sjekk når hunden ikke viser tegn for svakheter i bevegelsene. Den halter jo ikke og løper i massevis under jakta. Akkurat her blir det tricky, fordi når hunden kompenserer kroppsvekt, eller er i et tidlig stadium av overbelastning, det er nesten ikke å se for hundeeieren. Og èn vakker dag vil hunden plutselig ha tydelige problemer ved å reise seg, den trenger tid til å gå seg til, den går som en krakk eller lignende.
Ser vi litt på hundens bevegelsesapparat finnes det noen klassiske gjengangere hos eldre hunder:
- kompenseringsskader
- overbelastningsskader
- blokader i muskler/annet bløtvev og skjelett
- degenerative prosesser som artrose (forkalkninger)
- betennelsestilstander i muskler/ledd (for eksempel artritis)
- m.fl.
Og bare det er sagt: Det er ikke for sent å behandle ovennevnte tilstander! Men i utgangspunktet skal hunden jo helst slippe å gå med for eksempel kompenseringsskader som har «sneket seg inn» da hunden ble eldre. Ulempen kan bare være at rehabiliteringstiden kan vare lengre enn hos en yngre hund, eller det blir nødvendig med jevnlige behandlingstimer livet ut (noe eldre hunder vet å nyte).
Vi tar en kort titt på jakthund-awareness-blogg nr. 1:
Du husker sikkert også at jeg fortalte at du kan gjøre en god jobb mens hunden er ung/voksen for å forebygge og lindre plager når hunden blir eldre? Det er nå, da jakthunden din er blitt eldre at du vil få den herligste belønningen for innsatsen: nemlig å fortsatt kunne ta med hunden på jakt.
(blogginnlegget fortsetter under bildet)
Hvordan forberede den eldre jakthunden til jakt?
Upps, jeg gjentar meg visst: TREN hunden din i forveien! Tren utholdenhet, styrke Ja! En eldre hund er kjempeflink til å trene tilrettelagte styrkeøvelser og koordinasjon. Gå gjerne gjennom øvelser med en dyktig rehabterapeut som kan gi deg fine øvelser tilpasset akkurat din hund med akkurat sine utfordringer.
Husk: treningen må tilpasses hundens alder. Treningens intensitet kan ikke være det samme som hos en 5 år gammel sprek jakthund. Hunden vil naturlig nok bli tung i beina og trøtt lenge før den hadde blitt det som unghund.
Hunden trenger oppvarming. Her er det lurt å ta seg enda lengre tid til oppvarmingsfasen enn med en yngre hund. Mens vi hos yngre og voksne hunder snakket om 10-20min oppvarmingstid før jaktstart, ville jeg anbefale å bruke 30-40min oppvarmingstid foren eldre hund. Gå dere til. Det er ikke vanskelig det. Og selv om jaktturen vil vare i kun 1 time, så høres det kanskje lite ut for deg, men du vil gi hunden den største gleden den vet om: nemlig fortsatt å være med deg på tur. Etter turen nedvarmer du hunden som beskrevet i jakthund-bloggseriens del 2 («Oppvarming? Are you kidding me?!«)
Grunnen til det er rett og slett at sirkulasjonen hos eldre hunder trenger lengre tid til å komme i gang, at for eksempel produksjon av leddvæske, mikrosirkulasjonen, metabolsk væske-produksjon osv. bruker lenger tid til å få opp farten..
Kort: det er mange prosesser i kroppen som trenger rett og slett sin tid.
Med høyere alder vil mye av kroppens fettandel økes og muskelmassen minskes. Det vil si at tilgang til næring i muskelmassen er ikke lenger tilstede som i en veltrent ung eller voksen muskel. Hunden blir fortere tung i beina, oksygenopptaket er en helt annen som hos en ung hund. Og når vi først nevner prosesser i muskler, så skal det også nevnes at vevet i lungene vil være utsatt for fibrotisering og er dermed mindre elastisk. Evnen til å ta opp oksygen er svekket. Så ja, du er nødt til å gi en eldre hund tid under trening og oppvarming i mye større grad enn da hunden var yngre.
Ut på tur, aldri sur!
Jeg tror det verste som kan hende en eldre jakthund, er at den ikke får bli med på jakt lenger. (Nå snakker jeg om hunder som fortsatt er såpass i form at de er klarerte til å bli med på jakt.) Og selv om hunden blir fortere sliten og trøtt og trenger mer hvile enn jaktdagen varer, så ta den med på tur. Hvorfor? Enkelt og greit: får ikke hunden brukt hjernen og instinktene vil den rett og slett kunne bli frustrert på en ene siden. På den andre siden er da veien til raskere aldring kortere.
Sammendrag:
- gi hunden mulighet å bli med på jakttur, tilrettelagt hundens alder og kondisjon selvsagt
- hunden skal være trent og skikket til jakttur, la hunden gjerne utredes for blokader og spenninger i god tid før jakta begynner
- tilpass treningen og oppvarmingen hundens alder
- gi hunden pauser og næring under turen
- etter endt jaktsesong vil hunden har kjempegodt av å få sjekk og for eks. manuell behandling hos terapeuten
Som skrevet før i dette innlegget så har jeg spesialisering og lang erfaring ved undersøkelse og behandling av eldre hunder. Fysioterapi kan gjøre så mye godt for eldre dyr, den bidrar til god livskvalitet, ja, rett og slett til siste reis kan du si.
Valdres Dyrefysioterapi tilbyr i tillegg til sjekk/behandling av unge og eldre dyr også palliativ behandling, dvs. behandling i dyrets siste livsfase.
Er du usikker på om din hund fortsatt burde vært med på jakttur så er du hjertelig velkommen til å ta kontakt. Det er bedre å ta en sjekk av hunden. Under sjekk og behandling vurderer jeg hunden og du får mange gode tips med deg om hva du selv kan gjøre for din hund for at den får en fantastisk fin turopplevelse. I tillegg ser vi også på hvilken øvelser du kan bygge inn i det dagligdagse for å holden seniorhunden din smidig og sprek. Du vil se at med litt bevisst trening kan du gi hunden din en flott livskvalitet til den er langt opp i åra.
Det var det siste innlegget i denne jakthund-awareness-bloggserien. Håper du likte serien og fant muligens noen gullkorn av informasjon i den.
Her kan du ta en titt tilbake på del 1 til 4 i jakthund-awareness-serien: