Fysioterapi for seniordyr
en behandlingsform som gir så mye
Jeg syns at det er kjempefint med valp eller kattunge i hus, det er kjempeartig å se dem vokse opp, se kattungen klatre i gardinen, nøste opp i dopapirrullen eller når valpen må absolutt finne seg en gammel sko for å sove i den. Nå er det kun hund og katt som bor her hos meg, men når jeg nå snakker eldre dyr så gjelder det selvsagt også andre smådyr, eller også hest.
Det vil komme den tiden da man plutselig oppdager at hunden, eller katten, eller kaninen, eller hesten er faktisk blitt riktig godt voksen, ja at det rett og slett blitt en senior. Og kjenner du igjen følelsen av ydmykhet eller til og med angsten for at en vakker dag så vil dyret måtte reise ifra deg. Tror meg, tanken streifer meg faktisk av og til, for alle våre dyr her i huset er godt opp i senioralderen. Men istedenfor å bli lei meg så gleder jeg meg heller over hver eneste dag sammen med dyrene. Jeg syns de er så innmari sjarmerende med sine påfunn og egne meninger som senior. Helt herlig å observere! En del påfunn følger jo med dyrets karakter, det er jo bare helt herlig. Men det finnes også ting som hører med til det «å bli eldre».
Når snakker vi egentlig om et eldre dyr?
Ren teknisk sett så kaller man ofte dyr (smådyr) over 7 år for seniorer. Men så klart, det er svært avhengig av dyreart og rase når dyret er kommet i senioralderen. Og så klart: det er svært så individuelt innenfor art og rase også. Det spiller inn mange faktorer rett og slett. Viktig å huske: «å eldres» er ingen sykdom, derimot er det en del av kroppens naturlige utvikling.
Ofte oppdager man at dyret er blitt eldre når det virkelig viser tegn som for eksempel:
- stivheter i muskler og ledd
- at det tar tid før dyret kommer i gang om morningen
- at det tar tid før dyret kommer i gang under turen
- at turen varer ikke så lenge lenger
- at dyret elsker å sløve eller sove mye mer
- at dyret ikke er like sprek under jakt, trekkturen, agilityopplegget og andre sportsgren
- at dyret elsker å ligge et varmt og kosi sted
- at dyret kanskje ikke virker så bevegelig lenger
- m.m.
Hva skjer i kroppen til et eldre dyr?
Det å bli eldre er en utrolig kompleks prosess som har innflytelse på stoffskifte, immunsystemet osv. Kort sagt, det skjer veldig mange forandringer i kroppen. Og det som er litt vrient: forandringer skjer over et lengre tidsrom. De sniker seg altså inn i våre hunders liv at vi nesten ikke legger merke til det. I hvert fall ikke med en gang.
Akkurat dèt skjer oftest når det gjelder hundens muskel- og skjelettsystem. Når du først ser tegn for at årene har sneket seg inn i for eksempel hundens kropp, da aldringsprosessen allerede gjort en bra jobb, i skjul liksom. De første tegn kan du ofte se når dyret er under belastning, dvs. når det beveger seg i raskere ganglag, når det beveger seg i krevende terreng, kort: alt som krever mer av dyret enn kun tusling og skritting kan kalles for belastning. Undersøkelser har vist at under sterkere belastning for kroppen ble det maksimale oksygenopptaket minsket ned mot 40% enn det en ung voksen organisme klarer. Så det er faktisk store forskjell. Og når vi snakker om dyrets fysiske kropp så har jo selveste oksygenopptaket stor betydning for hva for eksempel en muskel er i stand til å yte.
I tillegg ser man hos eldre dyr en økning av prosesser som forkalkninger og betennelsestilstander i muskel/skjelettsystemet. Og dèt fører til en del misnøye hos dyret skal jeg si deg. Nå skryter jeg kanskje litt mye, men både fysioterapi og osteopati kan hjelpe dyret ditt til en fantastisk livskvalitet helt opp til høy alder og til og med til siste reis. Og det på en veldig behagelig måte!
Hvordan kan fysioterapi hjelpe det gamle dyret mitt?
Det er komplekse prosesser som skjer under en fysioterapeutisk eller osteopatisk behandling. Jeg skal prøve å forklare det kort og enkelt. Viktig å vite: fysioterapi og osteopati kan ikke stoppe forandringer pga. alderen, men kan minske og lindre ubehageligheter som følger prosessen. Gjennom fysioterapeutisk behandling kan man hjelpe å øke dyrets tilpassingsevne overfor aldringsprosesser.
Hva gjør så fysioterapi/osteopati?
Tenk for eksempel forkalkninger (artrose): når dyret blir eldre så senker alt av sirkulasjon farten. Mye av slakkstoffer (kroppens avfallsstoffer) burde vært transportert ut av kroppen mye fortere. Istedenfor har de lett å hope seg opp i for eksempel leddene. Innen fysioterapi har vi en del fine behandlingsmetoder og øvelser som setter opp farten på systemet rett og slett.
Og for å berolige deg: kommer du til behandling med seniordyret ditt vil du alltid få med deg tips og råd om hva du selv kan gjøre i det dagligdagse for å hjelpe dyret ditt. Det kan være enkle saker som for eksempel å massere hunden litt. Det er du som eier som kan gjøre små og viktige grep hver eneste dag. Det lærer du under timen.
Hvor ofte anbefales det behandle dyret? Hver dag? Hver uke? Hver måned?
Tjohei, jeg gjentar meg gjerne: dette er svært individuelt! Det er så klart helt avhengig av hvilke utfordringer hunden/katten/hesten måte ha. Noen ganger er det nødvendig med et smertemanagement bestående av smertelindrende eller betennelsesdempende medisiner. I slike tilfeller arbeider jeg godt sammen med behandlende veterinær. Valdres Dyrefysioterapi har gode samarbeidspartnere å henvise til og omvendt.
Men for at du får et bilde for hva som er et godt behandlingsopplegg for seniordyret som viser vanlige tegn for aldring (stivere gange, stivere ledd eller lignende):
- minst to behandlingsserier per år (en behandlingsserie består av 5 behandlingstimer)
- behandlingssettet består av ulike teknikker som:
- manuell terapi
- bevegelsesterapi
- balanse/koordinasjonsøvelser
- whole body vibration platform
- light therapy, laserfrekvenser, lydbølgeterapi m.m.
- m.
Som terapeut tilpasser jeg alle teknikker og øvelser ditt dyr og du lærer hva du selv kan gjøre i det dagligdagse for pelsklingen din.
Skal jeg skåne dyret mitt?
Eldre dyr skal bevege seg og de skal bli med på turer eller andre aktiviteter de er vant til å være med på. For det verste som kan skje dyret er å oppleve at det ikke blir med deg lenger. Frustrasjon er et faktum. Dyr som plutselig mister «det å være der for deg og sammen med deg» vil ha lett å forfalle rett og slett.
Å tenke på!
Dyrehelse er blitt veldig viktig for oss dyreeiere. Det er viktig å tenke forebyggende mens dyret fortsatt er ung/voksen. For det er da du skaper en god basis for seniordyrets helse. En god basis skaper du også i det du har forsikring på dyret ditt som inkluderer rehabilitering. Det er viktig i tilfelle dyret kommer ut for skader som avrevet korsbånd, muskelskader, seneskader, leddskader osv. For her kan det være nødvendig med operasjon og/eller kun rehabilitering etter skaden. Akkurat denne rehabiliteringen og opptreningen dyret da får eller fikk vil være gull vært for senere utvikling. En god forebyggende innsats kan spare deg for mye penger etter hvert. Men uansett så er det en god investering å la seniordyret sjekke og behandle jevnlig.
Og resultatet?
- avhengig av utgangssituasjonen så setter jeg opp behandling, om nødvendig terapiplan
- noen ganger ser eier med en gang at for eksempel dyrets gange forbedrer seg, men som regel tar det litt tid å løse opp i spenninger og få opp fart på sirkulasjonen
- dyr vil kjenne på kroppen og at det er lettere å bevege seg
- eiere forteller ofte at dyret er i mye bedre humør etter behandling/behandlingssettet
Og viktigst av alt: tenk ringvirkning! Dyret føler seg bedre, beveger seg lettere, kanskje det kan fortsatt leke og ha det gøy med andre dyr istedenfor å trekke seg tilbake. Og kjenn også på din egen godfølelse når dyret har det toppers, selv om det oppi åra! Det kjennes godt, gjør det ikke det?
Oktober er det seniorkampanjene!
For alle førstegangs-/hovedkonsultasjoner og oppfølgingstimer gjelder det 10% rabatt på vanlig pris! (rabatt gjelder ikke for klippekort)
Hvordan benytter du deg av kampanjetilbudene?
Det er enkelt. Bare ta kontakt så avtaler vi time. Du og dyret er hjertelig velkommen!